МЛАДЕЖКИ ДЖАЗ ФЕСТ СОФИЯ 2024


Статут


ЗА ФЕСТИВАЛА

Младежки джаз фест София е форум за изява и среща на млади творци – изпълнители, композитори, аранжори, които работят в сферата на джаза и импровизацията. Фестивалът има за цел да предостави сцена, на която те да представят свои проекти, да обогатят познанията, уменията и творческите си хоризонти, както и да провокира създаването на нови творчески контакти и партньорства.


КОГА И КЪДЕ

Фестивалът ще се проведе в периода 30 май - 01 юни 2024 година в София. Подробен график ще бъде публикуван допълнително.


КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА

Във фестивала могат да вземат участие млади български и чуждестранни музиканти – солисти или ансамбли, певци и инструменталисти на възраст до 29 години.


С КАКВО МОЖЕТЕ ДА УЧАСТВАТЕ

Отворени сме към всякакви проекти, които имат допирни точки до джаза и импровизацията. Независимо дали изпълнявате класически джаз стандарти или съчетавате в проекта си и много други стилове, за нас е интересен вашия прочит, гледна точка и личен почерк като творци и изпълнители. Особено ще се радваме ако изберете да участвате с ваша авторска музика. Ако сте солов изпълнител и имате нужда от съпровождаща група, можем да ви съдействаме да намерите музиканти, които да свирят с вас при вашето представяне.


ПРОГРАМА

В рамките на фестивала ще се случат следните събития:

 • Конкурс за изпълнители
 • Конкурс за композиция на джаз пиеса
 • Ателиета и майсторски класове
 • Флаш моб
 • Джем сешън
 • Гала концерт


КОНКУРС ЗА ИЗПЪЛНИТЕЛИ

В него могат да участват музиканти на възраст до 29 години в следните категории:

 • Вокалисти
 • Инструменталисти
 • Състави

Участието в конкурса може да бъде както на живо, така и онлайн. Участието на живо ще се проведе в зала в рамките на фестивала. Участието онлайн може да се състои чрез платформи за директен стрийминг – изпълнението следва да се случи в момента на излъчването. Записи, направени предварително, няма да бъдат класирани.


ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ

1 група – от 10 до 12 години

2 група – от 13 до 15 години

3 група – от 16 до 18 години

4 група – от 19 до 29 години


ИЗИСКВАНИЯ

До 2 пиеси по избор – джаз стандарти, джаз аранжименти на популярна, класическа, фолклорна музика, авторски композиции и др. Наличието на по-голяма импровизирана част е предимство.


КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ

 • Техника – степента на владеене на гласа или инструмента – чистота на интонацията, дикция и артикулация, усещане за ритъм, динамика, познаване и владеене на различните регистри на гласа или инструмента
 • Интерпретация – способността ви да вникнете в пиесата, която изпълнявате, да я осмислите и предадете вашия оригинален прочит
 • Стил – усещането ви и познаването ви на характерните изразни средства на стиловете, които използвате – ритъм, груув, динамика, артикулация и т.н.
 • Работа в ансамбъл – умението ви да се сработите с акомпаниращите музиканти
 • Импровизация – умението ви да импровизирате в стиловете, които изпълнявате.
 • Сценично присъствие – умението ви да спечелите и да задържите вниманието на публиката и журито по време на вашето изпълнение
 • Избор на репертоар – пиесите, които ще изпълните да бъдат адекватни на възрастта, уменията, темперамента, зрелостта на изпълнителя (това е задача приоритетно на педагозите)


УЧАСТИЕ ОНЛАЙН

В конкурса могат да участват изпълнители от цял свят посредством платформи за онлайн стрийминг. За целта е нужно изпълнителите да могат да осигурят предаване на звук и картина с приемливо качество. Изпълненията трябва да се случват в момента на предаването им, а не да бъдат предварително записани. Наясно сме че качеството на звука и картината при директен стрийминг има своите лимити. За нас е важно сигналът, който ни подавате да може да отрази максимално информативно вашите изпълнения. При нужда можем да ви окажем техническо съдействие.


СЪПРОВОД

Всички изпълнения задължително трябва да бъдат на живо. Ако не разполагате с корепетитор, ние можем да осигурим пианист или трио (пиано, бас, барабани) за вашето представяне.


НАГРАДИ

 • Във всяка категория се присъждат I, II и III награда – диплом и медал, както и специална награда Гран при.
 • По преценка на журито, на лауреатите могат да бъдат присъдени и парични стипендии от наградния фонд на фестивала
 • Могат да бъдат присъдени стипендии за обучение в едногодишен курс „Джаз теория, хармония и основи на импровизацията“, организиран от Музикален център Art Libitum.
 • Някои от наградените участници ще получат възможност за професионален запис на техни изпълнения в студио.
 • Някои от наградените участници ще получат покана за участие в концерта "Младежки джаз фест София гостува на БНР" в студио 1 на Българското национално радио. 
 • По преценка на журито могат да бъдат присъдени и допълнителни награди.


ЖУРИ

Журито ще бъде съставено от изявени джаз музиканти и педагози


КОНКУРС ЗА КОМПОЗИЦИЯ НА ДЖАЗ ПИЕСА

Младежки джаз фест София обявява конкурс за композиция на джаз пиеси.

В конкурса могат да участват млади автори на възраст до 29 години.


КАТЕГОРИИ

 • Солова песен (акапела или със съпровод)
 • Инструментална пиеса (за солов инструмент с или без съпровод)
 • Пиеса за ансамбъл (комбо, вокален състав, биг бенд и др.). Възможно е включване и на допълнителни инструменти (перкусии, етно инструменти, синтезатори и др.)


ИЗИСКВАНИЯ

 • Пиесите могат да бъдат във всякакви стилове или комбинации от стилове, които кореспондират адекватно с джаза.
 • Пиесите не трябва да бъдат издавани или изпълнявани преди 1 юни 2024 г.


ЖУРИ

Композициите ще бъдат оценявани от професионално жури.


КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ

 • Оригиналност
 • Познаване и владеене на изразните средства на джаза и свързаните с него стилове
 • Познаване и владеене на музикалните форми, в които пишете
 • Познаване на възможностите на инструментите и съставите, за които пишете


ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ

Пиесите трябва да бъдат изпратени във вид на нотен текст (lead sheet или партитура), както и демо запис. Нотите трябва да бъдат в дигитален формат PDF, JPEG или др. графичен файл. Демо записът може да бъде направен и със семплирани инструменти и трябва да дава достатъчно ясна представа за пиесата. Заедно с нотите и записа е необходимо да ни изпратите и попълнена декларация, удостоверяваща вашето авторство върху изпратените пиеси (формуляр можете да изтеглите от сайта на фестивала https://www.youthjazzfestsofia.com/form).

Пиесите ще бъдат оценявани по партитурата и демо записа.


НАГРАДИ

 • Във всяка категория се присъждат I, II и III награда – диплом и медал.
 • Наградените композиции ще бъдат включени в каталог с препоръчителни пиеси и предоставени за изпълнение на участващи във фестивала солисти и състави. Също така, при наличие на подходящи участници, могат да бъдат разучени и изпълнени от сборни фестивални състави в рамките на творческите ателиета.
 • Носителите на първа награда ще получат възможност за професионален студиен запис.
 • Могат да бъдат присъдени стипендии за обучение в едногодишен курс „Джаз теория, хармония и основи на импровизацията“, както и в програма „Композиция, оркестрация, аранжимент“ организирани от Музикален център Art Libitum.
 • Избрани композиции могат да бъдат представени в концерта "Младежки джаз фест София гостува на БНР" в студио 1 на Българското национално радио.
 • По преценка на журито, на лауреатите могат да бъдат присъдени и парични стипендии.

Пиесите трябва да бъдат изпратени на e-mail: vladani@abv.bg до 8 май 2024 г.

С изпращането на материалите, участниците декларират съгласието си творбите им да бъдат изпълнявани в рамките на Младежки джаз фест София, а изпълненията да бъдат записвани и разпространявани за целите на фестивала с некомерсиална цел. Авторите запазват правата си върху своите произведения


УЧАСТИЕ ИЗВЪН КОНКУРСА

Вие можете да представите ваши изпълнения или композиции и без те да се състезават, като това трябва да бъде изрично упоменато във формуляра за участие. В този случай вие също можете да участвате в обсъждането и да получите обратна връзка от журито, но няма да бъдете включени в класирането.

Всички участници получават грамота за участие.


СРЕЩА С ЖУРИТО

След приключване на изпълненията от конкурсната част, всички участници ще могат да присъстват на среща с журито, на която ще получат обратна връзка за своите изпълнения, както и аргументирана обосновка за получената оценка. Обратна връзка могат да получат и участниците, които са избрали да не участват в конкурсната част, но са представили свои изпълнения.

Решението на журито е окончателно.


ТАКСИ ЗА УЧАСТИЕ

Всички участници в конкурсната част, както и тези, които желаят да участват извън класирането, заплащат такса за участие в размер на 40 лв за индивидуален участник и 25 лв за участник в група. За състави над 10 човека таксата е 250 лв. за целия състав. Участието в ателиетата не се таксува допълнително. Таксите можете да заплатите в офиса на Музикален център Аrt Libitum или да преведете по следната банкова сметка:


IBAN: BG74BPBI79421079332401

Титуляр: Сдружение АРТ КРЪГ ИМПУЛСИ

Пощенска банка


ДЖЕМ СЕШЪН

В рамките на фестивала ще се проведе приятелски джем сешън. Всички участници са поканени да се включат.


АТЕЛИЕТА

В рамките на фестивала ще се проведат творчески ателиета, ръководени от изявени джаз музиканти. В тях може да се включи всеки от участниците във фестивала.


ФЛАШМОБОВЕ

В рамките на фестивала (и при подходящи климатични условия) ще се проведат един или повече флашмобове на оживени места в столицата.


ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН ГАЛА КОНЦЕРТ

Фестивалът ще завърши със заключителен гала концерт, на който ще бъдат обявени наградите от конкурса. На концерта ще бъдат поканени представители на националните медии, продуцентски къщи, селекционери от други фестивали в страната и в чужбина.


ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ

За да участвате във фестивала е нужно да ни изпратите попълнен формуляр, който можете да изтеглите от тук. Формулярите трябва да изпратите на e-mail: vladani@abv.bg не по-късно от 8 май 2024 г.


НАСТАНЯВАНЕ

Участниците от други градове поемат разходите по пребиваването си в София. При необходимост можем да окажем съдействие за настаняване.


ДОКУМЕНТИРАНЕ

По време на фестивала ще бъдат направени документални аудио и видео записи на всички събития – концерти, срещи, ателиета, флашмобове и др. Организаторите си запазват правото да използват тези записи, както и снимковия материал от фестивала с цел неговото популяризиране – излъчване по медии, качване в интернет и др. С подаването на формуляра за участие вие се съгласявате с това и им отстъпвате безвъзмездно горните права.


ЕЗИК

Работен език на фестивала е българският. За участници от чужбина ще бъде осигурен превод от и на английски език.


И ОЩЕ МАЛКО

Официалният уебсайт на фестивала е: www.youthjazzfestsofia.com

Заявките си изпращайте на електронен адрес: vladani@abv.bg

За въпроси можете да се свържете с нас на:

Тел: 0898 662627

Viber: +359 898 662627

Facebook и messenger: Младежки джаз фест София/Youth Jazz Fest Sofia

Организатор на Младежки джаз фест София е Музикален център ART LIBITUM www.artlibitumcenter.com.

Координатор на фестивала е Йордан Владев.­­