ЗА ФЕСТИВАЛАВ периода 30 май - 01 юни 2024 г. ще се проведе шестото издание на Младежки джаз фест София – форум за изява и среща на млади творци – изпълнители, композитори, аранжори, които работят в сферата на джаза и импровизацията. Фестивалът има за цел да предостави сцена, на която те да представят свои проекти, да обогатят познанията, уменията и творческите си хоризонти, както и да провокира създаването на нови творчески контакти и партньорства.


За шестте години от своето основаване, на сцената на Младежки джаз фест София са се изявили няколкостотин млади дарования – вокалисти, инструменталисти и състави. Сред участниците са били ученици и студенти от музикалните училища и академии в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна и др, възпитаници на музикални школи от цяла България, както и гости от чужбина. На сцената на фестивала са се изявявали състави като Биг бенд на НМУ, вокална джаз формация на НМУ, Фолк джаз формация към НБУ, перкусионна формация „Paliev's sparcles”, “Trip Tribe”, “Y Jazz”, Art Libitum Band и др. Ментори и членове на жури са били изявени джаз музиканти и педагози като Антони Дончев, Михаил Йосифов, Даниела Станкова, Александър Логозаров, Борислав Петров, Димитър Карамфилов, Калин Жечев, Владимир Гаджев, Арнау Гарофе Фарас и др. Партньори на фестивала са били БНР, БНТ, Jazz FM, FM+, Дарик, БТА и др.


Младежки джаз фест София за шеста година намира своето място в културния живот на България, запълвайки много съществена ниша, което е видно от големият брой участници. Свидетели сме колко младежи се обърнаха към джаза и импровизацията, вдъхновени от преживяното на предишните издания на фестивала. Следим и развитието на тези от тях, които избраха джаза за свой път в музиката и в момента учат в елитни университети във Великобритания, Нидерландия, Австрия и др. Смятаме, че умението да се изразяваш, да бъдеш спонтанен и креативен, свободата и емпатията, които са толкова основни за джаза, са безценни качества не само за един артист, но и за всеки човек. А те се възпитават именно на младини, когато човек формира своята творческа и човешка идентичност.